KOOR (CASE) en DMAIC
: een krachtig systeem voor continu verbeteren


Aiming Better heeft naar analogie van de beroemde “Deming circle” een krachtig systeem ontwikkeld voor continu verbeteren, “KOOR” (in het Engels “CASE”). Binnen Six Sigma wordt dit DMAIC genoemd.
De basisgedachte is dat grote, snelle, veranderingen in een organisatie te bereiken zijn door veel teams verbeterprojecten te laten uitvoeren (“vele kleintjes maken één grote”).
Ieder team wordt daarbij getraind om volgens een standaard aanpak snel van probleem tot resultaat te komen. Deze vorm van projectaanpak heeft Aiming Better KOOR genoemd naar de 4 projectfasen die achtereenvolgens afgewikkeld worden (genoemd naar het eindresultaat voor iedere fase):

- Keuze (kies een deelprobleem, neem niet te veel hooi op de vork),
- Oorzaak (analyseer het probleem en zoek “de wortel van het kwaad”),
- Oplossing (ontwikkel een maatregel die de oorzaak wegneemt),
- Resultaat (maak een implementatie plan en voer het uit).

Aiming Better heeft voor KOOR een praktisch handboek geschreven. Iedere fase is bestaat uit 4 stappen die genomen moeten worden om resultaat te behalen. Verder wordt per stap aangegeven welke methoden geschikt zijn als hulpmiddel (“fishbone”,”field-force”,”brainstorming”, “pareto”, etc.).

Aiming Better verzorgt zowel "incompany"training sessies voor bovenstaande systematiek (duur 1 of 2 dagen), als “coaching” van de teams.

De KOOR-methodiek wordt ook gebruikt in grote projecten en ligt aan de basis van het continu verbeteren. Het leert organisaties om uiteindelijk geheel zelfstandig projecten op alle niveaus uit te voeren.

Voor meer over KOOR, kijk ook onder Six Sigma.

Voor cases op het gebied van KOOR (DMAIC), klik op verder

terug
home